photo

Itt van az ősz, itt van újra: D-vitamin kiegészítésre felkészülni!

Elbúcsúztunk a nyártól, hiszen már hűvösödik az idő, rövidülnek a nappalok, nincs már annyi fény és napsütés, mint a legmelegebb nyári pillanatokban, amikor alig vártuk, hogy kifeküdjünk a strandra, hogy élvezzük a vizet és persze a napfürdőzést. Természetesen csak 11 óra előtt és 15 óra után, hiszen már jól tudjuk, mikor érdemes és nem érdemes napon tartózkodni a nyári időszakban, hogy megőrizzük bőrünk szépségét és egészségét. 


Témák: D-vitamin, vitamin, immunrendszer, napfény, ősz, napsütés

Olvasási idő: 5 perc

 

A barna bőr nem csupán esztétikus látvány, hanem a napfényből történő D-vitamin hasznosítás egyik pozitív „mellékhatása” is. Mivel D-vitamin szükségletünk nagy részét épp az a D-vitamin mennyiség fedezi, ami bőrünkben termelődik napfény hatására, nem is kérdés, hogy a napozásnak több áldásos hatása is van az esztétikus megjelenésen kívül.

Sajnos az ősz beköszöntével drasztikusan csökken a napsütéses órák száma, a télhez közeledve pedig egyre inkább elbúcsúzhatunk a D-vitamin képződésben kulcsszerepet játszó segítségtől, a melengető napfénytől. Magyarországon márciustól októberig naponta 10-30 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érintő, 10–15 óra közötti direkt napsugárzás lenne elegendő a megfelelő D-vitamin-képzéshez, vigyázva persze bőrünk megfelelő fényvédelmére. A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás alig hasznosítható a szükséges mennyiségű D-vitamin termeléséhez.1

Hazánkban ugyanis, míg a legnaposabb hónapban, vagyis júliusban 280,7 óra az átlagos országos havi napos órák száma, addig októberben ennek körülbelül csupán a fele, vagyis 146,3 óra. Ráadásul a leghidegebb időszakhoz közeledve egyre borúsabbak a kilátásaink a napfényre, hiszen a napos órák száma tovább csökken, így novemberben az előző hónaphoz képest ismét feleződik az országos átlag, csak 76,9 órát süt a Nap. Decemberben szerencsénk van, ha elcsípünk néhány napfényes pillanatot, a hazai átlag ebben a hónapban mindössze 50,8 óra.2

Ráadásul a rossz idő beköszöntével egyre több időt töltünk bezárva mesterséges világításban, így a szabadban, napon töltött idő mennyisége is értelemszerűen csökken. 

Jól látható tehát az a tendencia, miszerint hazánkban az ősztől tavaszig terjedő időszak korlátozottan alkalmas arra, hogy csupán napozással fedezzük a szervezet D-vitamin szükségletet. 

 

 

De miért is kell nekünk ősszel annyira az a D-vitamin?

 

Mivel Magyarországon október közepétől márciusig az alacsony beeső fény miatt a napsugárzás a bőrben történő D-vitamin képzésre alig hasznosítható, ezért érdemes lehet annak pótlása ebben az időszakban. Sokan választják a napsütésmentes hónapokban a szoláriumokat, azonban a szoláriumok által kibocsátott UV-A sugárzás nem alkalmas D-vitamin képzésre. 1

A D-vitamin támogatja az immunrendszer egészséges működését, melyet magas D-vitamin tartalmú ételekkel is ajánlott erősíteni. Azonban a D-vitamin ellátottság alapvetően nem étrendi kérdés, az átlagos magyarországi étrend mintegy napi 80 NE D-vitamin bevitelét biztosítja.

Így hát joggal mondhatjuk, hogy az őszi-téli időszakban kiemelten fontos szerepe van a szervezet megfelelő D-vitamin szintjének fenntartásának, és mindenképp szükséges odafigyelni a „napfény vitamin” kiegészítésére. 

Erre nyújtanak optimális megoldást az Eurovit termékcsalád D-vitamin bevitelre kifejlesztett termékei, melyek D-vitamin tartalma támogatja a szervezet megfelelő D-vitamin ellátottságát. Akár az Eurovit Oliva-D 2200 NE-t, akár az Eurovit Oliva-D Forte 3000 NE kapszulát választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy jó választás, hiszen extra szűz olívaolajat tartalmaznak, melyben a D-vitamin eleve oldott, a szervezet számára hasznosítható formában található. A bennük lévő D-vitamin támogatja az immunrendszer egészséges működését, azonban fontos kihangsúlyozni, hogy az étrend-kiegészítő használata nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot, így például az egészséges napozás mindenképp jó, ha szerepel a testi-lelki jólétünk megőrzéséért tett tevékenységek listáján.

 

Anyag lezárásának dátuma: 2021.09.15. EUR-HU-00076

 

Forrás:

1 https://semmelweis.hu/hirek/2020/05/26/segitheti-e-a-d-vitamin-a-virusfertozesek-elleni-vedelmet/) 

2 OMSZ. Sokéves átlagos (1981-2020.) időszak méréseiből országos január-december nap napfénytartam összeg értékei.