photo

D-vitamin, te csodás!

A D-vitaminról az utóbbi időben egyre többet hallunk, de vajon tudjuk-e pontosan, miért is van szüksége a szervezetünknek erre a kiemelt fontosságú összetevőre, amely ráadásul a közhiedelemmel ellentétben valójában nem is vitamin, hanem egy hormonelőanyag, mely csak a szervezetünkben alakul át hormonná?


Témák: D-vitamin, vitamin, immunrendszer, napfény
Olvasási idő: 5 perc

 

Lessünk be a kulisszák mögé, és nézzük meg, mire is jó az a híres D-vitamin!

A D­-vitamin anyagcseréje igen jelentős az emberi szervezetben, mely rengeteg folyamatra hatással van. Többek közt befolyásolja a csontozat és izomfunkció megfelelő működését, szerepet játszik a sejtképződésben, hozzájárul a kalcium és a foszfor normál hasznosulásához, ezáltal a vér normál kalciumszintjének fenntartásához, valamint támogatja az immunrendszer normál működését.1 Ráadásul a terhes nők esetében* fontos a normál D-vitaminszint megtartása saját és magzatuk érdekében. De nem csupán a várandós kismamák, minden korosztály számára fontos, hiszen míg gyerekkorban például a csontok megfelelő fejlődéséért felel, addig idős korban már épp a kifejlődött csontozat egészségének megőrzése érdekében szükséges a megfelelő napi mennyiség bevitele.2 Sőt, mivel az életkorral jelentősen csökken a D-vitamin képzés képessége, így az idősebbek esetén nagyobb figyelmet kell fordítani a megfelelő szint fenntartására. 3

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

Magyarországon, márciustól októberig naponta (napszaktól és az UV-B sugárzás erősségétől függően) 10-30 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érő, direkt napsugárzás elegendő lenne a megfelelő D-vitamin-szint képzéséhez. Mivel a Kárpát-medencében és nem a trópusokon élünk, ezért hazánkban ősztől tavaszig még fontosabb a D-vitamin pótlás, hiszen október közepétől márciusig az alacsonyan beeső fény miatt a napsugárzás D-vitamin-képzésre alig hasznosítható. A közhiedelemmel ellentétben a szoláriumok által kibocsátott UV-A sugárzás nem alkalmas D-vitamin képzésére, ezért a szolizás nem a leghatékonyabb választás, ha újra szeretnénk tölteni szervezetünk D-vitamin raktárait.4

Akkor mégis honnan juthatunk hozzá?

A D-vitamint alapvetően két forrásból tudjuk a szervezetbe juttatni. Egyrészt UV-B sugárzás hatására szervezetünk által szintetizált formában jutunk hozzá (nem hiába hívják a D-vitamint napfényvitaminnak), másrészt étkezésből, olyan magas D-vitamintartalmú ételek fogyasztásával, mint amilyenek az olajos halak, a tojássárgája, vagy épp a magasabb zsírtartalmú tejtermékek.

A D3-vitamin ellátottság alapvetően nem étrendi kérdés. Az átlagos magyarországi étrend ~2 uq-ot, 80 NE-et biztosít. Egy tojássárgájában 20 NE, 100 g csirkehúsban körülbelül 12-18 NE, 100 g friss gombában viszont 100 NE található, ezért nem mindegy, hogyan állítjuk össze étrendünket, hogy az D-vitaminban megfelelő mennyiségű legyen.5

A kellemes napfürdőzéssel sem megoldott a teljes pótlás, ugyanis míg a napi D-vitaminszint eléréséhez nyáron elég akár 15 percig a napon tartózkodni, ez téli időszakban már több, mint 2 órát jelentene. Így érthető, ha szervezetünknek D-vitamin pótlásra van szüksége azokban az időszakokban, amikor nem tudjuk a megfelelő mennyiséget bejuttatni.

“Tudtad? Nagyszüleink korában tőkehalmáj olajjal pótolták a D-vitamint, melynek egy evőkanálnyi adagjában 400-1000 NE található!”6

Mit tehetünk ilyen esetekben?

Ilyenkor lehet jó megoldás az Eurovit termékcsalád D-vitamin kiegészítésre kifejlesztett termékei, melyek D-vitamin tartalma hatékonyan támogatják a szervezet megfelelő D-vitamin ellátottságát. Mivel a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, azért az Eurovit Oliva-D 2200 NE, vagy az Eurovit Oliva-D Forte 3000 NE kapszula jó választás lehet, hiszen extra szűz olívaolajat tartalmaznak, melyben a D-vitamin eleve oldott, a szervezet számára hasznosítható formában található. A benne lévő D-vitamin támogatja az immunrendszer egészséges működését, valamint segít az egészséges csontozat, fogazat és izomzat fenntartásában. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy az étrend-kiegészítő használata nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot, így érdemes odafigyelnünk nem csupán az étkezésünkre, de a rendszeres testmozgásra és a szabadban töltött, testet-lelket feltöltő időre is.

*A várandósra vonatkozó bármilyen vitaminpótlás szükségességét, illetve vitaminokra vonatkozó adagolást a kezelőorvos határozza meg

Eurovit Oliva-D Forte 3000 NE kapszula D-vitamin extra szűz olívaolajban étrend-kiegészítő. Az étrend-kiegészítő használata nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Forgalmazza: Teva Gyógyszergyár Zrt., 4042 Debrecen, Pallagi út 13. EUR-HU-00041 Dokumentum lezárásának időpontja: 2021. február 9. 

Forrás:

1 The European Food Safety Authority (EFSA),  EU Register of nutrition and health claims made on foods. Commission Regulation (EU) No 432/2012

2 The Implications of Vitamin D Status During Pregnancy on Mother and her Developing Child; Carol L. Wagner* and Bruce W. Hollis

3 Vitamin D and Aging J. Christopher Gallagher, MD, MRCP

4 https://semmelweis.hu/hirek/2020/05/26/segitheti-e-a-d-vitamin-a-virusfertozesek-elleni-vedelmet/)

5 A Critical Appraisal of Strategies to Optimize Vitamin D Status in Germany, a Population with a Western Diet, Roman Saternus, Thomas Vogt, Jörg Reichrath

6 https://termalonline.hu/gyogykezelesek/legmagasabb-d-vitamin-tartalmu-etelek